Met een APK keuring krijgt iedereen met een auto in principe mee te maken. Een APK keuring is een Algemene Periodieke Keuring die bedoeld is om auto’s veilig en degelijk te houden. Ook speelt tegenwoordig het milieu een grote rol bij een APK keuring.

Een APK keuring moet dus er voor zorgen dat er geen kapotte auto’s de weg op gaan en die het milieu belasten of de verkeersveiligheid in gevaar brengt.

Welke auto’s moeten een APK keuring ondergaan?

In principe moeten alle auto’s een APK keuring ondergaan, dus ook busjes, bedrijfswagens, vrachtwagens en motorvoertuigen met 3 wielen. De APK keuring geldt ook voor aanhangwagens met een maximum massa van 3500kg of meer. De maximum massa is het gewicht van de lege aanhangwagen zelf inclusief de maximaal toegestane lading.

Meer info over APK vindt u op de pagina van RDW.

wat kost een gemiddelde APK keuring

hoeveel kost apk keuring De kosten van een APK keuring verschilt per garage. Ook kan de prijs voor een benzineauto of dieselauto afwijken. Een dieselauto keuren valt vaker wat duurder uit vanwege de roetmeting. Combineer je een APK met een onderhoudsbeurt dan kun je voordeliger uitkomen. Een gemiddelde APK keuring kost voor benzine auto 40,- Euro en voor diesel kost het 60,- Euro . Hier verdient de garage niet heel veel aan maar mocht er wel een reparatie benodigd zijn dan kan de garage hier wel aan verdienen.

De roetmeting vind tegenwoordig alleen nog maar plaats bij diesels ouder dan 2006. Vanaf 2006 wordt de computer (EOBD) uitgelezen. Dit scheelt weer rond de 25 euro aan extra kosten.

Welke kosten heb je bij een APK keuring

Bij een APK keuring heb je vaak vaste kosten. De kosten zijn opgebouwd uit arbeidsloon en afmeldkosten. Een APK keuring kan 90 minuten in beslag nemen afhankelijk wat men aantreft en extra moet onderzoeken. De garage hanteert vaak een vaste prijs. Auto’s die niets mankeren zijn sneller nagekeken dan auto’s die veel mankeren. Alle punten worden genoteerd. Ook moet de garage de keuring afmelden bij de RDW. Dit doet de garage indien de auto is goedgekeurd. De kosten van het afmelden bedragen 4,50 Euro. Deze kosten worden bijna altijd in de totaalprijs van de APK keuring meegenomen.